Sıkça Sorulan Sorular

Merdiven Asansörü ile ilgili Kat Mülkiyeti Kanunu

4133 Sayılı

KAT MÜLKİYETİ KANUNU

Kanun Numarası : 634

Kabul Tarihi : 23/6/1965

Yayımlandğı R. Gazete : Tarih : 2/7/1965 Sayı : 12038

Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 4 Sayfa : 2932

Madde 42 – Kat malikleri, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.

(Ek fıkra: 1/7/2005-5378/19 md.) Engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır. Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır. Komisyonun teşkili, çalışma usûlü ile engellinin kullanımından sonraki süreç ile ilgili usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenir. (1)

Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir.

LiftArt Kat Mülkiyeti Kanunu

Kat Mülkiyeti Kanunu Engelli Merdiven Asansörü ile ilgili Maddesi

Merhaba,

Bu yazımızda merdiven asansörünün nasıl seçilebileceğini sizlere anlatmaya çalışacağız. Yazımızın sonunda merdiveninize en uygun ve doğru asansörü seçebileceksiniz.

Öncelikle merdiven asansörünün ne olduğunu ve çalışma prensibini, kullanma şeklini çok iyi anlamanız gerekiyor.

Merdiven asansörü nedir: Merdiven asansörü, merdiven kullanmakta zorlanan kişiler için üretilmiş, merdivene monte edilen ve merdiven boyunca hareket eden asansör modelidir. Merdiven kullanmakta zorlanan kişiler sadece engelliler değil, genç kişiler, yaşlı kişiler de olabilir. Gençlerde sıkça rastlanan sebeplerden birisi spor yaralanmalarıdır. Dolayısı ile bu asansör sistemini kullanan kişiler daha çok dizlerinde problemi olanlardır.

Merdiven asansörü, merdiven basamaklarının üzerine monte edilir, korkuluk veya duvar tarafına yapılır. Ancak korkuluklara veya duvara bağlanmaz (çok nadir istisnai durumlar dışında).

Merdiven asansörü genel olarak üç kısımdan oluşur. Ana makina (taşıyıcı kısım), koltuk ve ray. Basamakların üzerine, bu basamaklar için üretilmiş özel bir ray döşenir. Bu ray üzerinde kremiyer dişli vardır. Bu ray sistemi merdivenin şekline, açısında, eğimine ve uzunluğuna göre üretilir. Düz tip merdivenler hariç hiç bir ray standart değildir. İşte bu yüzden fiyatları diğer asansör tiplerine göre yüksektir. Üzerinde kremiyer dişli olan bu rayın üzerinde taşıyıcı ünite hareket eder ve bu ünitenin üzerinde de bir kişilik koltuk vardır. Bu sebeple merdiven asansörlerine aynı zamanda koltuk asansörü veya merdivene takılan asansör de denebilir.

Merdiven asansörü, engelli asansörü yönetmeliğine göre üretildiği için bazı standartları vardır. En önemli standartlarından ilk güvenlik standartlarıdır. Bu standartlar en üst düzeydedir. Merdiven asansörünün taşıyıcı ünitesinde ve koltuğu üzerinde bir çok noktada güvenlik sensörleri ve algılayıcıları bulunmaktadır.

Bir diğer özelliği ise asansörün hızıdır. Engelli asansörü yönetmeliğine göre hızı en fazla 15 cm/sn olabilmektedir. Ayrıca dönemeçlerde yavaşlamalıdır. Bu hızlara bakarsak, 1 kat için (5 mt) merdiven asansörünün seyahat süresi yaklaşık 45 saniye sürecektir.

Başka bir özellik ise, merdiven asansörünün taşıma kapasitesidir. Asansörün en az taşıma kapasitesi 115 kg olmalıdır. (Handicare Freecurve modeli min 125 kg ile 145 kg'dır)

Asansörün koltuğu ise, kullanıcıya uygun özelliklerde olmalıdır. Üzerinde ihtiyaca uygun emniyet kemeri bulunmalıdır. Bu emniyet kemeri belden bağlamalı olabileceği gibi göğüs kemeri de olabilir.

Merdiven asansörü her duraktan çağrılabilecek ve gönderilebilecek özelliklerde olmalıdır. Bunun için duraklarda uzaktan kumanda bulunmalıdır. Bu kumandalar ile asansör çağrılabilmeli veya diğer durağa gönderilebilmelidir.

Şimdi doğru, iyi ve uygun bir merdiven asansörü nasıl seçilir bunu maddeler halinde açıklayalım.

Bu maddelerin kontrol edilmesi ve cevaplanması sonucunda cevaba ulaşacaksınız

Merdiven Asansörü Nasıl Seçilir, Neler Önemlidir:

  1. Teknolojisi
  2. Üretildiği ülke
  3. Bulunduğunuz ülkede mümessilinin bulunup bulunmadığı
  4. Garanti süresi ve şartları
  5. Servis garantisi
  6. Servisinin kimler tarafından verildiği
  7. Yedek parça garantisi
  8. Marka bilinirliği ve güveni
  9. Kullanıcı yorumları ile memnuniyetleri
  10. Üreticinin tecrübesi
  11. Dünyadaki pazar payı
  12. Satış ve pazarlama ağı
  13. Ücretsiz keşif seçeneği
  14. Ücretsiz montaj seçeneği
  15. Ödeme şartları

Bu maddelere verdiğiniz cevaplar sonucunda doğru markaya ulaşabileceksiniz: Handicare Merdiven Asansörleri

LiftArt Asansör Sistemleri 28/05/2017

İzin almadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.